Trikåtyger

Jersey fabrics
Stickade tyger i olika former

Textila material kan delas in i tre huvudgrupper, vävda, stickade och non-woven. Vävda tyger är stumma (om de inte innehåller någon form av elestan) och trikåtyger är töjbara, på längden eller bredden eller både och. Non-woven ser vi oftast inte som tyg i traditionell mening.

Alla tyger som på något sätt är stickade är trikåvaror. Från kardborrbandets loopar till funktionstrikå och ribb. Ofta används även benämningen jersey. Det är synomyma ord och jag föredrar att använda det svenska ordet.
Exempel på trikåvaror är: singeljersey, interlock, velour/plysch med mera.

Mer om de olika typerna av trikåtyger hittar du om du klickar dig fram i menyn till höger, eller på länkarna här ovan.

Olika typer av trikå

De stickade tygerna delas in i två tekniker, varptrikå och väfttrikå. Det absolut vanligaste av dessa två är väfttrikå – trikå stickad på stickmaskiner där maskorna löper så som vi tänker oss när vi stickar för hand – Se bild till höger ->
Väftrikån stickas antingen på stående stickmaskiner fram och tillbaka eller på rundstickningsmaskiner.

<- Såhär ser varptrikå ut. Den tillverkas på virkmaskiner. Tekniken bygger på flera separata trådar. Maskorna som bildas löper vertikalt och i sidled som en kråkspark,  till skillnad från väftrikåns raka horisontella löpriktning. Varptrikå är i allmänhet mindre töjbart och används bland annat till korsetter och liknande varor.
 • Kontakt

  Ditt namn (obligatoriskt)

  Din e-post (obligatoriskt)

  Ämne

  Ditt meddelande

  Blogg/Hemsida

  Ej skriftlägeskänslig
  captcha

2019 - Sytt och Gjort - Powered by WordPress - Designed by XHTML Valid, lab

Highslide for Wordpress Plugin