Jogging

Sweatshirt cloth

Inte bara för sport

Joggingtyg, även kallat sweatshirttyg eller collegetyg, har en slätstickad yta. Materialet finns i mängder av tjocklekar och färger. De tunnare varianterna har oftast öglor istället för
borstad insida som tyget här till vänster. Öglade varianter blir inte riktigt lika mjukt, men i gengäld svalare och det slits inte på samma sätt. Den borstade insidan noppas och slits relativt fort. Precis som velour och stretchfrotté har den ofta en inblandning av syntetiska material för formfasthet, men det är inte alltid då  joggingtygerna oftast är hårdare stickad och där med mer formfast i sig och inte lika stretchig som velour och stretchfotté.

Jogging är ett mycket vanligt material i kläder, både till barn och vuxna. Mjukisbrallor , muddbyxor, collegetröjor och sweatshirts är vanligaste plaggen men även kortbyxor, kjolar och mössor är plagg som vi har i jogging.

Man får vara aktsam på kvalitén när man köper joggingtyg. Ibland råkar man ut för partier av mycket låg kvalité som brukar resultera i mycket noppiga plagg efter bara några tvättar. Ibland kan man raka bort nopporna med noppbortagare eller rakyvel på framgångsrikt sätt och sedan vara av med dem – detta gäller framförallt joggingtyger med borstad insida där den mekaniska behandlingen av tygets avigsida sliter på tygets fiber. Vid behandlingen kan det uppstå lösa trådändar som blir till noppor vid tvätt. Är det fallet blir noppandet bättre efter någon enstaka tvätt om man tar bort de noppor som kommer i början. Är tyget lågkvalitativt fortsätter dock nopporna komma och då kan rakande/noppbortagande snarare förvärra noppandet.

Är tyget öglat på baksidan är det sällan det blir bättre att ta bort nopporna, de kommer med stor sannolikhet bara bli fler – du har då tyvärr råkat köpa ett lågkvalitativt tyg.

Förutom noppor är det största problemet med alla stickade tyger sneddrag, vilket innebär att maskorna inte löper rakt utan drar sig så tyget blir snett. Det är det som händer när du har till exempel T-shirtar där sömmarna inte längre löper i sidorna på tröjan utan snett framåt eller bakåt. Väldigt irriterande! Det är svårt att få till bra plagg med sådant tyg, även om det går. Det kan finnas redan från början när du köper materialet i butik eller uppkomma efter någon/några tvättar. Det är riktigt trist när det händer. Man lägger mycket tid på sina plagg, välja tyg, mönster och sedan sömnaden – för att sedan se plaggen noppiga och vridna efter bara någon tvätt. Försök alltid reklamera sådana tyger. Det är inte alltid det går, men har man köpt tyg för dyra pengar som inte håller måttet så anser jag att det är butikens skyldighet att ta tillbaka varan. Ta med det förstörda plagget som bevis, och självklart kvitto. Om du har, ta även med tyg att jämföra med hur tyget såg ut när du köpte det så expediten verkligen kan se skillnaden. Det ökar dina chanser att få ersättning.

 • Kontakt

  Ditt namn (obligatoriskt)

  Din e-post (obligatoriskt)

  Ämne

  Ditt meddelande

  Blogg/Hemsida

  Ej skriftlägeskänslig
  captcha

2019 - Sytt och Gjort - Powered by WordPress - Designed by XHTML Valid, lab

Ett slätstickat tyg är precis vad det låter som. Räta maskor på rätsidan och aviga maskor på avigsidan, precis som när du stickar slätstickning för hand.
Borstad insida innebär att tyget har bearbetats för att få en mjuk och fluffig känsla på avigsidan.
Highslide for Wordpress Plugin