Mudd

Ribbat muddtyg 1*1

Ribbat muddtyg

Ribbing

Muddväv är ingen väv!

Såklart. Det är ett trikåtyg. Varför man säger muddväv har jag inte riktigt klart för mig. Kanske är det för att hålla isär tyget man använder till mudd och själva begreppet mudd – del av plagg?

Mudd är en avslutande kant på ett plagg. En linning, ett ärmslut/benslut/halsringning etc. Till dessa delar av plagg använder man mudd…tyg? Mudd…väv? Tja, någon väv är det i alla fall inte som sagt.

Slät muddväv - interlock

Slät muddväv - interlock

Man kan inte heller definiera muddtyg på samma sätt som de övriga trikåtygerna då det inte är någon egen stickteknik eller så. Tyget kan vara ribbat, men den kan också vara slätt. Slätt muddtyg har oftast någon form av interlockstickning.

Materialinnehållet kan variera, men generellt består mudd oftast till största delen bomull och sedan en del, ca 5-15% elestan. Vidare kan den också innehålla några procent syntetfiber. Det finns såklart muddar i ren syntet/elestan också.

Olika material har olika användningsområden, syntetmudd används ofta i ytterkläder och så vidare då de generellt sett torkar fortare och inte absorberar vätska på samma vis som bomull gör. Elestanen har vi för för töjbarheten. Ett ribbat muddtyg behöver inte lika mycket elestan då det har mer elasticitet i stickningen. Vidare finns muddtyg i mängder av olika tjocklekar.


Användning

Generellt kan man säga att de tjockare varianterna är mer hållfasta och de tunnare smidigare, mer lättarbetade. Vad som lämpar sig bäst beror på vad du ska göra med den. Till linningar som du inte vill ha resår i utan bara sätter mudd i så krävs stabilitet och stadga. Här handlar det inte bara om hur mycket elestan vs. bomull det är i materialet utan väl så mycket om hur hårt det är stickat. Ju hårdare stickning, ju hårdare blir tyget och ju bättre hänger brallorna uppe. Har du resår i mudden är ju inte dessa bitar alls lika noga. Då kan istället de stabila tygerna bli lite väl klumpiga och otympliga.

Alla stickade tyger med runt 5% elestaninblandning och uppåt kan användas som mudd, men de gör sig mer eller mindre bra. Generellt sett är inte sätstickade tyger att rekommendera om de inte har ganska mycket elestan i sig, men då rätstickade tyger rullar sig väldigt i kanterna när du drar i den blir det nästan garanterat besvärligt att hantera i symaskinen. Dessutom finns risk att det löper maskor när du drar, en risk som inte är lika stor i ribbade och dubbelstickade tyger.

 • Kontakt

  Ditt namn (obligatoriskt)

  Din e-post (obligatoriskt)

  Ämne

  Ditt meddelande

  Blogg/Hemsida

  Ej skriftlägeskänslig
  captcha

2019 - Sytt och Gjort - Powered by WordPress - Designed by XHTML Valid, lab

Tyger med en rät och en avig sida så som singeljersey.
Highslide for Wordpress Plugin