Singeljersey

Single Jersey/Single knit
Kanske vårt vanligaste klädmaterial

slätstickad trikå används till alla typer av klädesplagg. Med allra största sannolikhet har du någonting av singeljersey på dig just nu. Faktum är att även velour, jogging, stretchfrotté med mera är olika former av detta material. På bilden till vänster ser du rätsidan av ett singeljersey tyg.

Singeljersey används såväl till T-shirts och underkläder som byxor och klänningar. Tights och andra tätt sittande plagg har ofta en inblandning av elestan för att undvika formförändringar vid användning och bästa möjliga återhämtning i tyget. Sedan är det såklart bekvämare när tyget stretchar lite extra.

Singeljersey med tryck - här ser du att kanterna på prickarna inte följer maskorna.

Singeljersey finns i alla upptänkliga färger och former, tjockt och tunt, bomull, viskos, bambu, polyester med mera med mera. Variationen tar aldrig slut. Mönster på singeljersey är i princip alltid tryckt, men ränder kan vara stickade. Det ser du på avigsidan. Är det ränder även på baksidan är det troligen garnfärgade ränder – dvs ränder som är stickade av garn i olika färger, inte tryck. det finns för- och nackdelar med bägge teknikerna.

Det man oftast blandar ihop singeljerseyn med är interlock trikå. Lättaste sättet att skilja dem två åt är att titta på om det rullar sig i kanterna. Gör det det så är det singeljersey av något slag (se ovan).

 

Garnfärgad randing på singeljersey. Du ser på maskorna att det är stickat med olika garner

Garnfärgad randning på singeljersey. Om du klickar på bilden ser du ser på maskorna att det är stickat med olika garner.

Gör det inte det är det någon form av dubbelstickat tyg – interlock eller ribb. Då har du en avigsida och en rätsida som ser lika dan ut. Singeljerseyn ser olika ut på rät och avigsida.

 • Kontakt

  Ditt namn (obligatoriskt)

  Din e-post (obligatoriskt)

  Ämne

  Ditt meddelande

  Blogg/Hemsida

  Ej skriftlägeskänslig
  captcha

2019 - Sytt och Gjort - Powered by WordPress - Designed by XHTML Valid, lab

Ett slätstickat tyg är precis vad det låter som. Räta maskor på rätsidan och aviga maskor på avigsidan, precis som när du stickar slätstickning för hand, på vanliga stickor fram och tillbaka ett varv rätt och ett avigt, eller runt, runt på rundstickor.
Highslide for Wordpress Plugin