Stretchfrotté

Stretch terry

Hääärligt retro – Eller?

Nja, alla håller kanske inte med om det. Men det är ett ganska praktiska material! Det håller sig snyggt och mjukt tvätt efter tvätt även utan torktumlare och är allmänt lättskött. Det som är närmast till hands att jämföra stretchfrotté med är velour.

Liksom i velouren har vi även här oftast inblandning av syntetmaterial för hållbarheten, men till allra största delen bomull eller möjligen bambu. Stretchfrottén är svårare att få tag på i ett stort utbud av färger men är ofta lite billligare i pris än velouren.

Förutom till kläder används stretchfrotté även till sängkläder, sängbottensöverdrag och fottélakarn. Man kan om man vill köpa sådant relativt billigt och klippa sönder för att använda till klädesplagg, men man bör se upp. Denna stretchfrotté är oftast tunnare än den man köper på metervara och har mer stretch, det vill säga ofta blandad med (mer) elestan. Det är heller inte ovanligt med en ganska hög andel syntetfiber i dessa bäddtextilier. Beroende på vad du ska sy av det kan det vara till för eller nackdel så fundera ett varv extra. Kvalitén på dessa lakanstyger kan också variera kraftigt, och det är väldigt tråkigt att lägga tid och arbete på kläder som blir obrukbara på bara ettpar, tre tvättar.


Stretchfrotté eller Velour?


Som sagt,velour och stretchfrotté är väldigt lika material. Faktum är att det är samma sak. (!) Till vänster ser ni bilder på rätsida (överst) och avigsida (nederst) på stretchfrotté till vänster och velour till höger.

På nedre bilden syns även tydligt det faktum att dessa två tyger används ut och in. På tygets avigsida ser man de räta maskorna.

 

Såhär ligger det till, Båda är stickade material, och de framställs på samma sätt fram tills öglorna klipps upp. Så, det som skiljer dem åt är att stretchfrottén har öglor på samma sätt som vanlig frotté som vi har i handdukar. För att göra velour av det klipper man upp öglorna och kammar dem åt samma håll.

Frotté å sin sida är ett vävt material, och har därmed inte alls samma framställningssätt som dessa stickade material.

 • Kontakt

  Ditt namn (obligatoriskt)

  Din e-post (obligatoriskt)

  Ämne

  Ditt meddelande

  Blogg/Hemsida

  Ej skriftlägeskänslig
  captcha

2019 - Sytt och Gjort - Powered by WordPress - Designed by XHTML Valid, lab

Highslide for Wordpress Plugin