Velour/Plysch

Velour

Klassiskt material i barnkläder

Velour är mjuk och följsamt för barnen att ha på sig, relativt förlåtande mot fläckar och håller sig fint tvätt efter tvätt tack vare sin luggade yta. Väljer man en bra kvalité från början på sin velour så håller det både färg och form länge!
Velour funkar i alla lägen och blir inte särskilt skrynkligt.

Den kan tillverkas av alla olika typer av material, men oftast när man säger velour menar man att den är tillverkad av bomull, med eller utan delvis syntetisk inblandning. Menar man velour av något annat material brukar man specificera sig och då skriva/säga bambuvelour eller vad nu det är för material i tyget, så när jag skriver velour menar jag bomullsvelour. Velour i ren syntet förekommer i oftast i form av krossad velour.

Bomullsvelour finns i mängder av färger även ekologiskt. För det mesta är den blandad med ca 10-20 % syntetiskt material för att få en bättre hållbarhet och slitstyrka samt för att plaggen ska hålla formen bättre. Syntetmaterialet är i allmänhet i bottenmaterialet – det vill säga inte i själva luggen.
Ren bomullsvelour är ganska svårt att få tag på, dessutom kan kvalitén vara mycket varierande.

Faktum är, att det som vi ser som rätsidan på velour och andra tyger med lugg
eller öglor är faktiskt den egentliga avigsidan. Det ser du tydligt när du vänder på tyget – här ser du de slätstickade maskorna!


Bambuvelour

Bambuvelour är något som är relativt nytt. Lite dyrare material som är väldigt mjukt och har en snygg glans. Finns att få tag på, liksom de flesta bambutyger relativt ofta ekologiskt. Detta beroende på att bambu som växt inte kräver konstgödning, bevattning och så vidare.

Läs mer om bambu som material här ->


Krossad velour, plysch och sammet

– vi reder ut begreppen!

Velour och plysch är samma sak. Ett tyg med lugg, kammat åt samma håll på stickad botten. Kan innehålla alla typer av material egentligen, finns ingen begränsning i termen velour/plysch. Vanligaste beståndsdelarna är bomull, syntetfiber t.ex. polyester och bambu i olika halter av blandning eller var och en för sig.

Krossad velour, eller, krossad plysch om du så föredrar, är oftast gjord i syntetmaterial, och har inte luggen kammad åt samma håll, därav det krossade eller flammiga intryck som gett materialet dessa namn.

Lite kul kuriosa är att på danska kallar man den krossade velouren för nervös velour ;-). Nog för att man själv kan bli lite nervös av det flammiga intrycket men…

Felaktigt finns det även de som säger krossad sammet – sammet är ett annat tyg, dock likt velour, ett tyg med lugg. Det är ungefär det som förenar de två och som gör att man kan förväxla dem.Mer om sammet hittar du här ->

 • Kontakt

  Ditt namn (obligatoriskt)

  Din e-post (obligatoriskt)

  Ämne

  Ditt meddelande

  Blogg/Hemsida

  Ej skriftlägeskänslig
  captcha

2019 - Sytt och Gjort - Powered by WordPress - Designed by XHTML Valid, lab

Highslide for Wordpress Plugin